Radio Netherlands Worldwide

Home
 

Let op: dit is een archiefpagina - Klik hier voor de huidige site van RNW Media

De oude steiger aan de beneden-Commewijnerivier
Map
Paramaribo, Suriname
Paramaribo, Suriname

Steiger voor Alkmaar Suriname

Gepubliceerd op : 28 juni 2009 - 8:30 am | door Stephanie Meulens
Lees meer over:

Stichting Vriendschapsbanden Nederland-Suriname (SVN) heeft twintigduizend euro opgehaald voor het plaatsje Alkmaar in Suriname. Zodra het bedrag aan de toezichthouder is overgemaakt, kan gestart worden met de bouw van ‘de Victorie van Alkmaar’.

De veiling heeft in eerste instantie meer dan veertienduizend euro opgebracht. Een paar ondernemers heeft het bedrag aangevuld tot twintigduizend euro om de nabijgelegen school en het weeshuis Sukh Dhaam te ondersteunen.

Onbereikbaar
Het dorp, gelegen aan de beneden-Commewijnerivier is in 1747 gesticht als koffieplantage. Oprichter Charles Godefroy gaf het de naam Alkmaar naar het Noord-Hollandse Alkmaar. Het gebied groeide uit tot een vissersplaats voor bewoners en toeristen brachten regelmatig een bezoekje.

Tot twee jaar geleden. Toen stortte de steiger in en Alkmaar werd onbereikbaar over water. De bewoners verloren daardoor een belangrijke bron van inkomen en voedsel.

Roy Ho Ten Soeng van SVN is blij met het geld: “Het gebied maakt deel uit van een plantagetour en met het herstel van de steiger kan het verkeer met Alkmaar weer opgang komen.”

Bijzondere band
In 1990 was Ho Ten Soeng wethouder van het Nederlandse Alkmaar, toen heeft hij de stichting Alkmaar voor Alkmaar opgericht. Nadat Ho Ten Soeng burgemeester werd, is hij uit de stichting getreden. Maar de bijzondere band met Alkmaar in Suriname is gebleven: “Ik herinnerde Alkmaar uit mijn Surinaamse tijd. Je mag je afkomst nooit verloochenen.”

Namens SVN organiseert Ho Ten Soeng Surinamereizen ter bevordering van het land: ”Het zou heel mooi zijn als op 25 oktober de eerste paal geslagen kan worden. Dan is een bijeenkomst met burgemeesters en ondernemers.”

Aanbevolen video's

Bouterse opnieuw beschuldigd van drugshandel
De Nederlandse recherche heeft aanwijzingen dat president Bouterse nog...
Geen cadeau van Rutte voor Ninsee bij Keti Koti slavernijherdenking
Wie er op gehoopt had, heeft niet gekregen wat hij zou willen. Demissionair...

Uitzending gemist