Radio Netherlands Worldwide

Home
 

Let op: dit is een archiefpagina - Klik hier voor de huidige site van RNW Media

Map
Genève, Zwitserland
Genève, Zwitserland

ICJ wil snelheid bij 8-decemberstrafproces

Gepubliceerd op : 29 mei 2012 - 5:28 pm | door Redactie Suriname
Lees meer over:

De Surinaamse amnestiewet is in strijd met internationaal recht. Dat vermoedt de Britse advocaat Jeff Handmaker die namens de Internationale Commissie van Juristen ICJ, onderzoek deed naar de voortgang van het 8-decemberstrafproces.

Dat onderzoek is dinsdag 29 mei gepubliceerd en naar de Surinaamse krijgsraad gestuurd. Volgens Handmaker is de sfeer in het land van invloed op de rechtspraak in Suriname. Zo heeft president Bouterse tegenstanders van de amnestiewet, vijanden van het volk genoemd en dat vindt Handmaker zorgelijk.

Verplichtingen serieus nemen
De ICJ vraagt de Surinaamse regering nu 'haar constitutionele en internationale verplichtingen serieus te nemen en de Amnestiewet slechts toe te passen in overeenstemming met deze verplichtingen'. Dat blijkt uit het rapport van de organisatie dat 29 mei is verschenen.

Gerelateerde artikelen

In de Nederlandse samenvatting van het Engelstalige rapport staat verder onder meer: "De ICJ heeft veel respect voor de Surinaamse rechtspraak en is nog steeds van oordeel dat er in Suriname ruimte is voor een eerlijk proces. Mede door de nu ontstane vertraging staat deze ruimte in dit proces wel onder druk."

Oordeel geven
"De ICJ vraagt de Surinaamse rechtspraak om zijn judiciële verantwoordelijkheden te nemen en snel een oordeel te  geven over de vraag of de Amnestiewet in strijd is met de Grondwet van Suriname en Suriname’s internationale verplichtingen."

"De ICJ ziet het belang van vrije en onafhankelijke media en is zeer onder de indruk van professionele werkwijze van  vele Surinaamse  en internationale journalisten die dit proces volgen. De ICJ vraagt onafhankelijke media om over deze zaak te blijven rapporteren."

De ICJ was als onafhankelijk waarnemer aanwezig bij het 8-decemberstrafproces van 8 tot 11 mei.

Download
Jeff Handmaker in gesprek met Sam Jones

Aanbevolen video's

Bouterse opnieuw beschuldigd van drugshandel
De Nederlandse recherche heeft aanwijzingen dat president Bouterse nog...
Geen cadeau van Rutte voor Ninsee bij Keti Koti slavernijherdenking
Wie er op gehoopt had, heeft niet gekregen wat hij zou willen. Demissionair...

Uitzending gemist