Radio Netherlands Worldwide

Home
 

Let op: dit is een archiefpagina - Klik hier voor de huidige site van RNW Media

afbeelding van Margo de Haas

Gevangen in het verkeerde lichaam

Gepubliceerd op : 24 september 2012 - 10:34 am | door Margo de Haas (Gevangen in het verkeerde lichaam)
Lees meer over:

Geboren worden in het lichaam van een meisje terwijl je eigenlijk een jongen bent. De 24-jarige Alexander worstelt met dit probleem.

 

Omdat hij ernstig ziek is, was hij te zwak om hormoonbehandelingen en operaties te ondergaan. Hierdoor staat hij op zijn paspoort nog steeds vermeld als meisje.
Met uitgaan of bij sollicitaties kan dit tot vervelende situaties leiden. Bij het laten zien van zijn paspoort wordt hij gedwongen om zijn verhaal te vertellen, terwijl hij hier niet altijd behoefte aan heeft.
 


 
Om je geslacht op je paspoort te wijzigen moet je een hormoonbehandeling ondergaan en moet je je laten steriliseren. Daarnaast moeten een deskundige en een rechter vaststellen dat iemand in het verkeerde lichaam zit. Alexander vindt het onterecht dat er vanuit de overheid zoveel eisen worden gesteld aan het wijzigen van je geslacht op je paspoort. "Omdat ik ziek ben, kan ik geen hormoonbehandelingen en operaties aan en word ik door de overheid dus nooit gezien als de jongen die ik ben."
 
Inmiddels is er een wetsvoorstel ingediend waardoor het makkelijker wordt om voor de wet van geslacht te veranderen. Alleen een deskundige hoeft dan vast te stellen dat de keuze van een transgender blijvend is. De nieuwe wet komt tegemoet aan mensen die principiële bezwaren hebben tegen behandelingen en operaties, en biedt een helpende hand voor mensen als Alexander. Daarnaast kunnen transgenders al veel eerder in het proces hun geslacht aanpassen, waardoor zij al eerder voor de wet in het andere geslacht kunnen leven en niet iedereen meer uitleg hoeven te geven bij het overhandigen van hun paspoort.

 

Aanbevolen video's

Tegenstanders wietpas aan winnende hand
De wietpas die het kabinet op 1 mei invoerde in de zuidelijke provincies...
Gevangen in het verkeerde lichaam
Geboren worden in het lichaam van een meisje terwijl je eigenlijk een...
Vietnam trekt steeds meer buitenlandse investeerders
De meeste landen in Azië die in naam communistisch zijn, vertonen...