Radio Netherlands Worldwide

Home
 

Let op: dit is een archiefpagina - Klik hier voor de huidige site van RNW Media

Jiven bezig met zijn ontwerp
afbeelding van Lisette Wellens
Map
Willemstad - Curaçao,
Willemstad - Curaçao,

Autistische kinderen zetten ‘bloemetjes buiten’

Gepubliceerd op : 6 juli 2011 - 2:21 am | door Lisette Wellens (Foto: Lisette Wellens)
Lees meer over:

Niet alleen kinderen die regulier onderwijs volgen hebben zomervakantie. Kinderen in het bijzonder onderwijs ook. Speciaal voor hen organiseert stichting Opvoedingsondersteuning aan Kinderen met een Handicap (SOKH) een vakantieplan op Curaçao. Vandaag beschilderden de kinderen samen met kunstenares Mirjam Griffioen een muur.

“We zijn bloemen aan het verven. Eerst maak je een ontwerp op de muur en daarna mag je zelf kiezen met welke kleur je het gaat inkleuren. Het is heel leuk.”  De 17-jarige Taryn is enthousiast over de activiteit van vandaag. Samen met haar vriendin Kayla (17) doet ze de hele week mee aan het vakantieplan voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis dat deze week gehouden wordt. Beide meisjes zijn autistisch en volgen bijzonder onderwijs op de Skol avansá integrá  en het AGO Montaña.

Taryn (17) aan het werk
Taryn (17) aan het werk
Niet welkom
Volgens begeleider Sanne Penninx, die normaal gesproken als orthopedagoog aan SOKH verbonden is, is het kamp een uitkomst voor kinderen met een beperking. “Er zijn meer dan vijfentwintig vakantieplannen op het eiland maar deze kinderen zijn daar vaak niet welkom. Ze hebben namelijk net iets meer controle en hulp nodig.”

Daarom worden de zeven kinderen begeleid door vier groepsleiders. Naast het muurschilderen staan er gedurende de week nog verschillende andere activiteiten op het programma. “We gaan nog snorkelen, zwemmen, schelpen zoeken en barbequen”, zegt Kayla. “Maar ik denk dat ik het schilderen wel één van de leukste dingen vindt, ik had nog nooit eerder op een muur geschilderd.”

Taryn (L) en Kayla
Taryn (L) en Kayla
Net zo creatief
Om het geheel in goede banen te leiden heeft kunstenares Mirjam Griffioen de kinderen wat voorbeelden gegeven en uitgelegd wat de bedoeling is. “Voor sommige kinderen is dat wel nodig maar anderen hebben echt veel gevoel voor kleur.”
De kunstenares woont zelf in Pietermaai, de wijk waarin de muur staat. “De buurt gaat er zo echt leuker uitzien. Je ziet de ruïne die onder de schildering zit haast niet meer. Het geheel fleurt echt helemaal op.”

Dat ze met kinderen met  autisme, ADHD, Gilles de la Tourette en hechtingsproblemen aan het werk is merkt de kunstenares niet. “Ze gooien in hun enthousiasme misschien net iets meer verf om maar verder zijn ze net zo creatief als kinderen zonder een beperking. Gelukkig kunnen deze kinderen ook een vakantieplan volgen.”

De hele groep bij hun kunstwerk
De hele groep bij hun kunstwerk
Vaker per jaar
SOKH organiseert het vakantieplan dit jaar voor de zesde keer. Volgende week zijn de kinderen tussen de negen en veertien jaar aan de beurt. Ook tijdens de herfst-, kerst- en meivakantie kunnen kinderen met een ontwikkelingsstoornis bij de stichting terecht.

Reacties en discussie

Anoniem 7 juli 2011 - 10:24 pm

een prachtig initatief voor een groep die zo vaak wordt vergeten en die het juist extra hard nodig heeft

Video
Videoverslag afscheid Caribische redactie
Een videoverslag van de slotuitzending en het afscheid van de Caribische...

Uitzending gemist

Aanbevolen video's

Churandy Martina als verslaggever
De olympiërs reizen na de Olympische Spelen per trein vanuit Londen...
Cubaanse honkballer verdwenen in Nederland
De Cubaanse honkballer Aledmis Díaz is afgelopen weekend verdwenen...

Linea Recta

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

Aworaki

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag